Eén bellenblaasbel kan al lekkage veroorzaken.

BELLENBLAAS VANAF NU VERBODEN OP CAMPINGS IN EUROPA! Bellenblaas op de camping is natuurlijk hartstikke leuk voor kinderen om mee te spelen. Bellenblazen op de camping brengt echter risico’s met zich mee waarvan het merendeel van de kampeerders zich niet bewust is. Dat is ook niet zo gek want zelfs campingeigenaren delen bellenblaas uit en kampeerwinkels hebben het gewoon in de schappen staan. Toch roep ik op tot een algemeen verbod op bellenblaas op alle campings in Europa. Zelf kende ik de risico’s van bellenblaas eerst ook niet. Tot een jaar of drie geleden gaf ik mijn zoontje ook nog gewoon een bekertje bellenblaas als hij zich verveelde op de camping. Ik wist niet beter dan dat het als kind een magisch gevoel is om zo’n bel die je net zelf het geblazen weg te zien vliegen. De bellen lekker kapot te slaan of om dit samen met je campingvriendjes te doen. Totdat een lezer van mijn buitenspelletjes voor op de camping blog mij er op attendeerde wat het effect van bellenblaas is op tentdoek.

Waarom moet bellenblaas verboden worden op de camping?

Bellenblaas is een mengsel van zeepsop en water. Ik heb al eens verteld dat je een tent nooit moet schoonmaken met zeepsop. Zeepsop tast namelijk de waterdichte coating, die iedere tent heeft, aan en zorgt voor lekkage. Bellenblaas doet precies hetzelfde. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat maar bij ons gaat bellenblaas altijd om. Ze zitten er helemaal onder. Als dit over je tent gaat kun je dus lekkage krijgen, Als kinderen daarna met hun zeepsop handen de tentdeur pakken opnieuw kans op lekkage.

Kan één zeepbel al voor lekkage zorgen?

Maar hoe zit dat dan met een zeepbel die zijn zo klein en daar zit zo weinig zeepsop in. Kan één zeepbel al voor lekkage zorgen? Dat vond ik zelf ook moeilijk te geloven. toen ik iemand bij De Waard tenten sprak besloot ik het dus te vragen. Zijn antwoord was: ‘Ook een kleine zeepbel die kapot spat boven jouw tent kan al voor een kleine lekkage zorgen. Er komt immers een kleine drup zeepsop op de tent die de beschermende laag kan weghalen. Zo’n klein puntje is alles wat je nodig hebt voor een lekkage.’ Daarbij gaf hij later wel aan dat het in de meeste gevallen niet zo is dat de beschermende laag meteen beschadigd. Als je meteen de plek waar de zeepbel is neergekomen schoonmaakt met lauw water kan een echte lekkage meestal vermeden worden. Maar goed negen van de tien keer heb je niet eens door dat er bellenblaas op je tent of voortent komt.

Is bellenblaas schadelijk voor alle tentdoek?

Bellenblaas of zeepsop is schadelijk voor bijna alle soorten tentdoek. Niet alleen voor katoen of polykatooen maar ook voor polyester of nylon. Het tentdoek zelf wordt niet door de bellenblaas aangetast maar de waterdichte laag coating wordt aangetast en die zit op al die soorten tentdoek. Enige uitzondering is tentdoek van PVC heb ik me laten vertellen dat kan gewoon ook met zeep schoongemaakt worden.

Niet boos worden als een buurman jouw kinderen aanspreekt

Sinds ik weet wat bellenblaas met tentdoek doet verbaasd het me dat ik nog steeds campingeigenaren zie die bij de animatie gewoon bellenblaas uitdelen. Dat kampeerwinkels het gewoon in de schappen hebben staan zonder waarschuwing. Maar ook dat zo weinig mensen het weten. Mijn inschatting is dat maar 10% van de kampeerders hiervan op de hoogte is. Afgelopen zomer heb ik een aantal keer ouders en kinderen aangesproken dat ik liever niet heb dat ze bellenblazen bij mijn vouwwagen. Ook uitgelegd dat dat voor lekkage zorgt. Er wordt daar heel verschillend op gereageerd. Soms gewoon ‘Ohh dat wist ik niet’ waarna de kinderen worden geïnstrueerd. Maar helaas soms ook blikken van ‘Ja die is gek’. Het is in de meeste gevallen gewoon onwetendheid.

Ik ben niet zo van het verbieden maar deel dit vooral!

Nou daarom dus! Daarom zou je bellenblaas op alle campings in Nederland en Europa gewoon kunnen verbieden. Maar nogmaals het is gewoon onwetendheid. Dat is precies waarom ik deze blog schrijf. Want verbieden en regeltjes dat is altijd zo’n gedoe, moeten we weer nar het Europese Hof en een campingpolitie oprichten. Nee wat we moeten doen is zorgen dat iedere kampeerder, campingeigenaar én kampeerwinkel weet wat de risico’s van bellenblaas zijn. Dus spreek vooral die ouders, kinderen en campingeigenaar aan en deel dit bericht. Doel is dat komend kampeerseizoen de helft van alle kampeerders het risico van bellenblaas op de camping voor het tentdoek kent. Misschien dat het jaar daarop 75% het weet en in 2020 IEDEREEN! Bron: https://www.kampeermeneer.nl/bellenblaas-camping/
Eén bellenblaasbel kan al lekkage veroorzaken.
Naar boven